Z tego, co mi wiadomo, nie tyle cale miasteczko akademickie jest projektu Alvara Aalto, ale na 100% projektował on główny budynek, będący także ważnym elementem rozpoznawczym uczelni: zanim została przemianowana po fuzji z dwoma innymi uniwersytetami na Aalto University, był w jej logo. Natomiast miasteczko chyba projektował już ktoś inny (być może Aalto zaplanował jego część, tego nie jestem pewna), jednak jest ono ewidentnie nawiązaniem do jego stylu z okresu czerwonej cegły

Bardzo podoba mi się to miejsce, może za 2 lata pójdę tam dopełnić swoje wykształcenie do poziomu magistra

A co do pikkujoulu... miało formę sitsit. To studencka impreza organizowana zwykle z jakiejś konkretnej okazji - choć czasem okazja tworzona jest na potrzebę tejże imprezy - w czasie sitsit uczestnicy (panowie w garniturach, panie np. w sukienkach koktajlowych - ma być elegancko, ale bez przesady) siedzą przy podłużnych stołach, naprzemiennie chłopak-dziewczyna-chłopak... i tak dalej

Wszyscy maja dostęp do śpiewników i na znak osoby prowadzącej imprezę zaczynają śpiewać intonowana przez nią piosenkę

Po skończonym śpiewaniu danego fragmentu następują toasty, następnie można zjeść to, co zostanie podane - a panowie powinni zabawiać siedzące po ich prawej stronie panie i umilać im czas imprezy

Czasu na jedzenie i rozmowę nie jest jednak zbyt dużo, bo osoba prowadząca lub uczestnik, który otrzyma jej zgodę może znowu zaintonować piosenkę - wówczas należy przerwać jedzenie i rozmowy, dołączyć do śpiewania, potem znowu toasty, rozmowy, jedzenie... i tak do wyczerpania zapasów lub wytrzymałości uczestników

Osobiście byłam na dwóch sitsit - pierwszy był zorganizowany z okazji Świąt Bożego Narodzenia i mikołajek, drugi - jako pożegnalna impreza w czasie ostatniego wieczoru spotkania nordyckich grup studenckiego stowarzyszenia, w którym działam. Obie były bardzo udane, ale szczególnie zapamiętałam tę przedświąteczną - z pewnością ze względu na niezwykły nastrój i tradycyjne potrawy, był to też mój pierwszy pobyt w Finlandii

Po szczegóły dotyczące samej imprezy odsyłam do wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Sitsit
Uch, ale się rozpisałam