Forum FinlandiaFinlandia - rozmowyFińska kultura i kuchniaSmak Finlandii
Strony: 1 ... 3 4 [5]
Drukuj
Autor Wątek: Smak Finlandii  (Przeczytany 73236 razy)
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 282


Metsä on suomalaisen kirkko


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : 2011 Sierpień 03, 12:24:19 »

Cześć busia87! Uśmiech Na ucztach rakowych nigdy nie byłam i nie powiem Ci pewnie więcej, ponad to co już sobie na ten temat wygooglowałaś Mrugnięcie
Co do mięsa z renifera... we wszystkich okolicznościach, w jakich miałam do czynienia z tym daniem, niezależnie, czy było to w Laponii, w Helsinkach, czy na wschodzie Finlandii, zawsze podawane było w formie gulaszu, z gniecionymi ziemniakami (lub ziemniaczanym puree), koniecznie z dodatkiem borówki (świeżej lub częściej dżem), czyli puolukka lub puolukkahillo.
Jest oczywiście mnóstwo sposobów przyrządzania dań z mięsa renifera. Ten jednak zdaje się być tym najbardziej tradycyjnym.

Życzę smacznego! Duży uśmiech
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5]
Drukuj
Skocz do: