Forum FinlandiaFinlandia - rozmowyFińska kultura i kuchniaSmak Finlandii
Strony: 1 [2] 3 4 5
Drukuj
Autor Wątek: Smak Finlandii  (Przeczytany 73315 razy)
mika20711

Wiadomości: 4


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 2010 Czerwiec 01, 21:33:10 »

ps co do orginalnej Finlandii - dobrze sie pije ale na drugi dzien tragedia!!! Nie polecam ta kupiona w Polsce lepsza - nie wiem czy to  roznica klimatu???
Zapisane
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 282


Metsä on suomalaisen kirkko


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 2010 Czerwiec 03, 09:39:58 »

hehhehe koskenkorva salmiakki też najlżejszej głowy dnia następnego nie pozostawia, niestety... Mrugnięcie a karjalanpiirakka ja munavoi... mmm... narobiłaś mi smaku Dominiko droga! Uśmiech
Zapisane
kaamosaika
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 14


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 2010 Wrzesień 13, 15:04:13 »

karelskie pierogi z masłem i jajkiem
ciasto francuskie z marmoladą śliwkową
dżem z maliny moroszki
świąteczny glogi
salmiakki Uśmiech

a wszystko najlepiej smakuje na świeżym powietrzu Uśmiech
Zapisane
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik
*****
Wiadomości: 282


Metsä on suomalaisen kirkko


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 2010 Wrzesień 14, 18:06:15 »

Mmmmmm..... ale mi smaku narobiłaś!! Uśmiech
Co do karelskich pierogów - zabawna sprawa - w tym roku po raz pierwszy byłam w Karelii, czyli "ojczyźnie" karjalanpiirakka (pierogów karelskich). Cieszyłam się, że spróbuję tego dania "u źródeł", bo je po prostu UWIELBIAM! (właśnie w takiej formie, o której piszesz, czyli z munavoi). No i okazało się, że bardziej mi odpowiada ich helsińska wersja! Smakują trochę inaczej. Te "karelskie" są bardziej "plackowate", a "helsińskie" - "ciastkowate". Ot, taki paradoks - karelskie ciastka najlepsze w Helsinkach! LOL
Pozdrawiam Cię serdecznie kaamosaika - heippa!
Zapisane
PiotreK
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 3



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 2010 Listopad 19, 09:48:28 »

Nie wiem czy próbowaliście, ale ten "delikates" nikogo nie pozostawi obojętnym  Smutny

http://www.marinamarket.com/istar.asp?a=6&id=212515

Zemsta z Północy - tak się to powinno nazywać Mrugnięcie

Co ciekawe, te "cukierki" stosowane są do wyrobu Salmiakki Koskenkorvy domowym sposobem.

Przepis: http://www.scene.org/~melwyn/sucemasaucisse/suce1.html

Polecam też tę Koskenkorvę:
http://www.koskenkorva.com/products/lakritsi

Jest chyba nawet lepsza od wersji Salmiakki.
Zapisane

"Na początku było błoto, motyka i Jussi."
~Väinö Linna
Strony: 1 [2] 3 4 5
Drukuj
Skocz do: