loczek791
Nowy użytkownik

|
 |
« : 2013 Maj 17, 14:26:03 » |
|
Witam serdecznie wszystkich. To mój pierwszy post. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. W chwili obecnej stoję przed wyborem kraju, w którym chciałbym zrealizować grant naukowy ze środków unijnych. Pieniędzy/decyzji o ich przyznaniu jeszcze nie ma więc póki co moje rozważania są teoretyczne ale jeśli otrzymam grant, będę musiał szybko podjąć decyzję - Finlandia, Austria czy Wielka Brytania. Wynagrodzenie będzie wynosić na tyle dużo, że we wszytskich krajach wejdę na najwyższe progi podatkowe (w UK na trzeci). Nie znajduję jednak na tyle precyzyjnych artykułów w internecie aby samodzielnie, bez wątpliwości oszacować gdzie zapłacę jakie podatki i czy w ogóle będę je płacił za granicą czy w Polsce (chciałbym ustalić który kraj bardziej opłaca mi się wybrać). Grant ma trwać 3 lata ale pierwsze dwa będę spędzał na uczelni poza Unią Europejską. Na trzecim roku wymagany jest powrót do UE i dokończenie tutaj badań naukowych. Jeśli chodzi o to gdzie będę zatrudniony (umowa o pracę), są dwa warianty zależnie od negocjacji dwóch uczelni (Finlandia, Austria lub UK vs uczelnia spoza UE) - mianowicie albo będę przez pierwsze dwa lata zatrudniony poza UE a ostatni, trzeci rok w jednym z wybranych krajów UE, albo wszystkie trzy lata w jednym z krajów UE. Po zamknięciu grantu zamierzam wrócić do Polski i przywieźć to co zostało na koncie. No i tutaj zaczyna się problem - który kraj wybrać? Wiadom - chodzi o to, żeby po zakończeniu badań pozostało jak najwięcej, a przy ostatnich progach podatkowych nawet najmniejsza różnica liczy się w setkach Euro/Funtów, co na nasze warunki daje tysiące złotych. Z moich nieporadnych obliczeń wynika, że różnica między UK a Finlandią może wynieść nawet 40 000 zł. Najbardziej kompleksowe opracowanie znalazłem tutaj - http://mojafirma.infor.pl/podatki/58161/Stawki-podatkow-w-krajach-Unii-Europejskiej,2,Stawki-podatkow-w-krajach-Unii-Europejskiej.html ale jak widać dane nie są aktualne. Poza tym nie rozumiem kilku rzeczy. Przy Finlandii oprócz podatku głównego wymieniony jest jeszcze podatek komunalny ale nie podano ile on wynosi. Na innych stronach znalazłem inf., że może to być nawet 20% + podatki na kościół + składki socjalne, co łącznie daje nawet ponad 50% kwoty brutto. Każda ze znalezionych przeze mnie stron podaje jednak inne wartości, najczęściej nieaktualne. Będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu kwestii jak obliczyć ile % podatku + inne obciążenia zapłacę w Finlandii abym mógł podjąć świadomą decyzję.
|