Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120101 razy)
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #55 : 2010 Sierpień 06, 07:19:29 »

Witaj Macieju! Podejrzewam, że jesteś już po urlopie - mam nadzieję, że wypoczałeś i nabrałeś sił Uśmiech Jeśli chodzi o kruka, niezwykle mnie zaintrygowałeś tym tematem. Daleka jestem od przekonania, że zwierzęta nie sa skłonne do uczuć wobec człowieka. Z krukami nigdy nie miałam bliżej do czynienia - z magicznych zwierzat, znam się nieco na czarnych kotach Mrugnięcie z tego co wiem, kruki cechuje duża inteligencja. To niezwykłe, że zaprzyjaźniłeś się jednym z nich.
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #56 : 2010 Sierpień 08, 21:31:53 »

Kra,kra ach ta krucza inteligencja...                                                                                To ona mnie własnie powiodła w strony mrocznej północy,której oślepiający blask lodu zniechęca mniej wytrwałych!Witaj Moja Droga,aż pozwolę sobie tak zwrócić się do Ciebie Marto szczerze stęskniony za Twoją duchową suomeską naturą.Rozpiera mnie cała masa wakacyjnych wrażeń,przeżyć,doznań,spostrzeżeń i przemyśleń-Nie wiem od czego zacząć?Podczas dni wolnych towarzyszyły mi tzw pocieszaczki fińskie tj-słodycze!Mogłem sobie na nie pozwolic z racji naprawdę pozytywnych wyników badań które jeszcze przed urlopem odebrałem.Za to jak na złość nic do diaska nie wygrzebałem ze słynnym kodem 6'4.Choc podczas nadmorskich upałów ratunek przyniósł 'Perusvoide''-Aqualan L- Orion Pharma-Oczywiście pani MGR a aptece wmawiała mi,że takiej firmy nie ma lecz akurat miałem Kylmageeli ha ha na uśmierzenie swędzenia po ukąszeniu-bo ten żel w mysl praktycznej NATURY luterańskiej jest na wszystko!/Marto jak Tobie upłynął czas naszej Forum'owej rozłąki?Jakieś nowe zdjęcia?przeczytana książka?Ja czytam Bjornstjerne Bjornson'Dziewczę ze słonecznego wzgórza' literatura norweska-urokliwy motyw w amerykańskiej codziennosci.Marto Macham d Ciebie radosnie z Wa wy-do'usłyszenia'
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : 2010 Sierpień 10, 12:04:22 »

Hei Uśmiech Nie muszę pytać, "słyszę" twoją radość i pozytywny nastrój - cieszę się, że jednak nie tylko północne chłody potrafią przysporzyć Ci radości Mrugnięcie Z przyjemnością posłucham twoich wakacyjnych przemyśleń. Szczególnie, że ogarnia mnie ostatnio smutek i coraz większa tęsknota za Suomi. Może to przynajmniej lepiej dla ekspresji twórczej - mam nadzieję Mrugnięcie najbardziej chyba inspirującą, była wyprawa nad Biebrzę - krótka, acz treściwa. Powoli wrzucam kolejne zdjęcia stamtąd (więc z dnia na dzień jest ich coraz więcej) - jak zerkniesz na moją stronkę fotograficzną, linki poprowadzą Cię również dalej w nowe miejsca prezentacji moich prac - jeśli masz ochotę oczywiście.
Książki ostatnio również fotograficzne, ale chwilę wcześniej oczywiście literatura fińska - "Fantastyczne samobójstwo zbiorowe". No właśnie - zaległości w pisaniu recenzji na stronkę Mrugnięcie Ostatnio obejrzałam też kilka fińskich filmów. Mam nadzieję, ze uda mi się też wreszcie obejrzeć "Miesten vuoro" - może jeszcze pojawi się w Wawie, bo to chyba najbliżej, gdzie jest szansa to zobaczyć jeszcze w tym roku.
Zainteresowałeś mnie kosmetykami Orion Pharma. Wiem, że już wcześniej o nich wspominałeś, ale teraz poczytałam o nich więcej i mam zamiar kupić coś z tej serii. 6'4... wczoraj znalazłam ostatnie "saunasaippua" (mydło do sauny) więc teraz (choć bez sauny) cieszę się fińskim dla mnie zapachem zielonego mydła.
Opowiedz, proszę więcej o kruku...
Uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #58 : 2010 Sierpień 28, 21:10:31 »

Hyvaa iltaa Marto,                                                                                                pomimo mej nieobecnosci zdradzę,żę myslami byłem blisko'naszej strony'.Kto wie może własnie hałasliwa krucza rodzina jest bodzcem,który mnie przywiał. . .Marto ok 5.25 ptasi?lament zdominował błogą ciszę w zaspanej o tej porze kamienicy w sobotni ach jak fińki poranek.Tak,to ptasie łobuzy!uzgadniały miejsce postoju-dzrzewo?dach?parapet?który punkt zaspokoi wygodę odpoczynku i zapewni monitoring podwórka przez skrzydlatego drapieżnika?Na moje oko,lekko zaspane i bardzo przemoknięte kruki wraz z pociechą zdezorientowane  były wolną przestrzenią.Rację ma ten,kto głośniej i groźniej kracze!Tak też się stało,najroślejszy z rodziny  poszybował  wydobywając z dzioba charakterystyczny dzwięk i wytyczył kurs mniej zdecydowanej dwójce.Punkt wybrany to-jak zwykłe taras,niepodal moich okien.Skorzystałem z okazji ekologicznej utylizacji sera żółtego,przyniosłem z lodówki suche plastry edama i podzieliłem się z milusińskimi.Żałuję tylko,że nie mam kamery wtedy cały opis faktów,który nastąpił bybył jedynie parominutowym zapisem ptasiej natury.Droga Marto odwiedziłem-Flickr-TWOJE ZDJĘCIA SĄ KWINTESENCJĄ KWIETNEJ DUSZY HUMANISTY!!!
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : 2010 Wrzesień 14, 17:59:05 »

Witaj Macieju Uśmiech Dziękuję za opowieść o krukach. Chciałabym zobaczyć taką scenę - w końcu "taki ser, to deser dla kruka" Mrugnięcie oswojony kruk - to musi być coś!
Przepraszam, że tak długo się nie odzywałam. Ostatnio pochłania mnie praca nad zupełnie nowym layoutem do Finlandii Tutaj. Zatem cały czas tu - 2taj Mrugnięcie - jestem, tyle że muszę teraz skupić się na tym, co sobie postanowiłam, dzięki czemu już całkiem niedługo wszyscy będziemy się cieszyć (mam nadzieję, że nie tylko ja) nowym wyglądem i funkcjonalnością strony Uśmiech
Co do flickr'a - szczerze mówiąc ostatnio nie poświęcałam już uwagi profilowi, który znasz. Chciałam to wreszcie uporządkować. Zbudowałam nowe, kompletne portfolio na zupełnie nowym profilu: ( http://www.flickr.com/photos/martabych/ ) Tu też można znaleźć linki do moich nowych stron poświęconych fotografii. Zatem ostatnio sporo za mną (i przede mną) pracy przed monitorem. Dla odmiany z chęcią posłuchałabym twoich opowieści o pięknie letniej przyrody - domyślam się, że doświadczanej przez Ciebie z lubością.
Terveisin! Uśmiech
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 22
Drukuj
Skocz do: