Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120132 razy)
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #35 : 2010 Kwiecień 21, 21:02:46 »

Hyvaa iltaa-Marto,Wybacz,że obudziłem się tak późno.Wiosna wprowadza pewien zamęt- barwy,zapachy,zmienna pogoda-to sprawia,że mój organizm jest zdezorientowany mnogością doznań..Moja natura musi nadążyć za tymi zmianami a przynajmniej dorównać im kroku.Dlatego z radością przyjąłem zaproszenie na spędzenie poniedziałku pod Wa wą-co stanowiło dla mnie okoliczność do nawiązania empatycznego kontaku z przyrodą.Ha lecz się chyba przetleniłem(..)Jestem połamany.-MARTO-Z ogromnyn zaciekawieniem wyczekuję Twojego wyznania dotyczącego spotkanaia w TPF-Białystok,którego tematem było fińskie wzornictwo.Czy wydarzenie owo jest uwiecznione?np foto lub nawet film?Podejrzewam,że temat iście<niszowy>mógł skupić zainteresowanych słuchaczy z odległych rejonów kraju?Nawiązując do wzornictwa-Sam znalazłem coś osobliwego do podawania odświętnego śniadania{scenki z życia codziennego}jednak od północnego sąsiada.Właśnie Marto czy np,muzyka fińska jest do odnalezienia w sklepach w Szwecji?Serdecznie pozdrawiam i skarżę się że batony Geisha skończyły w sklepie obok=Chyba wszystkich nie wyjadłem?Marto do usłyszenia-maciej
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : 2010 Kwiecień 23, 15:27:58 »

Ech te gejsze - cóż w nich jest, że mężczyźni tak za nimi przepadają Uśmiech no pewnie, że zjadłeś wszystkie!
Spotkanie w TPF uważam za bardzo udane - usłyszałam wiele miłych słów i opinii na temat mojego wystąpienia, również z ust osób które bardzo szanuję. Sama z siebie też jestem zadowolona. Udało mi się nawet opanować zamęt, który powstał w przeddzień - totalnie  zawiodła osoba, która miała zająć się kwestiami technicznymi. Myślałam, że będzie trzeba odwołać spotkanie. na szczęście udało się znaleźć plan b Mrugnięcie, dzięki czemu wszystko potoczyło się pomyślnie. Wydaje mi się, że gośćmi byli Białostoczanie, a blasku fleszy nie kojarzę Mrugnięcie  - nie ma niestety dokumentacji fotograficznej ani filmowej ze spotkania. Mam jednak nadzieję, że to co najważniejsze, zostało w sercach słuchaczy...
Jakie śniadaniowe gadżety znalazłeś? co do Szwecji, to nie wiem co tam można dostać w sklepach. Z pewnością warto poszukać czegoś fińskiego, jeśli masz okazję Uśmiech
Mam nadzieję, że czujesz się już lepiej, Macieju
Pozdrawiam gorąco... ach nie - nie lubisz upałów, więc po prostu po fińsku Terveisin! Uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #37 : 2010 Kwiecień 30, 20:11:26 »

Hei Marto-Tydzień minął w mgnieniu oka.Był cichy,spokojny a nawet senny?Jedyna zdobycz,to blaszana ozdoba z wikingiem na tle żaglowca-Oczywiście gadzet z rejonu północnego,jednak nie pł-wschodu!!!Za to robi wrażenie i już powiesiłem w kuchni.Tzw podgryzaczy fińskich nie znalazłem co wiesz-nawet zachęca mnie jeszcze bardziej do poszukiwań.Np.dzięki przejrzeniu stron w 'sieci'odszukałem kilka produktów i wkrótce zapoznam się ze smakiem Xylitolu-o którym już rozmawialiśmy{na próbę zamówię 250gr.Generalnie to interesują mnie ekologiczne środki czystości.W latach 90tych w kraju dostępne były produkty FINLANDIA używałem szampon chmielowy i spray do czyszczenia,ta firma zniknęła.Może Marto posiadasz namiary na cos zamiennego?Poza tym musze zalogować się na-Nokia Music- Posiada taką skarbnicę fińskiej twórczości artystycznej,że mogę śmiało wyznać-Spełniły się moje marzenia.Gdy tylko mi ciąży codzienność zakładam słuchawki,zamykam oczy i podróżuję-wsłuchuję się w język którego nie rozumiem a mimo to barwa głosu niosąca emocje,przeżycia i przesłanie koją jak nic innego.Myślę,że czasem lepiej odczuwać niż rozumieć.Gorąco Pozdrawiam Ciebie Marto-maciej
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : 2010 Maj 13, 14:30:09 »

Macieju, gratuluję nowych północnych nabytków. A xylitol już dotarł? Tak się zastanawiam, bo nie napisałeś w jakiej formie zamówiłeś - mi się kojarzy jako składnik gum do żucia. Na temat skandynawskich środków czystości niewiele wiem. Wiem tylko, że jakiś czas temu ciocia chwaliła jakiś szwedzki z Ikei. To było chyba mleczko do czyszczenia, ale nie wiem czy ekologiczne. O ekologii będę, mam nadzieję, wkrótce z Finami rozmawiać, ale raczej w kontekście ekoturystyki Mrugnięcie
Muzyka fińska... cała kopalnia - aż nie wiadomo od czego zacząć. Dział "muzyka" wciąż leży odłogiem Mrugnięcie ale przyjdzie i czas na niego... Korzystasz już z Nokia Music?
P.S. Anteeksi, että olen kirjoittanut pitkään
Terveisin! Uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #39 : 2010 Maj 13, 15:45:52 »

Hyvaa iltaa Marto;Wiosna to już prawie wspomnienie-słońce sukcesywnie budzi do życia resztkę zielonych obszarów Wa wy.Blisko za miesiąc lato za którym nie przepadam.Tak Marto xylitol używam od ponad tygodnia,mam cukier oraz cukierki.I tu pytanie do Ciebie.Skoro wskazane jest używanie dziennie 15gr [ok 3 łyzeczki dziennie]a docelowo do 40gr cukru brzozowego to oznacza że Finowie piją kawe i herbate gorzką?Domyslam się że spożywają więcej niż 3 kawy dziennie?Nawet w proporcji pól na pół z mlekiem słodkość napoju jest umiarkowana??Taką sam pije.Byc może unkają słodzenia?co naturalnie jest kolejnym potwierdzeniem umiłowania zdrowego stylu życia.Lub jak sprawdziłem po lekturze działania xylitolu,zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na"słodycz"Więc nie tęsknią za lepikiem.}Nic ost fińskiego nie odszukałem i to wprowadziło pewne rozdrażnienie-A Ty Marto?Nokia M Store-właśnie-Trzeba posiadać karte kredytową;płatnośc odbywa się on-line Posiadam tylko k do bankomatu.Dlatego pozostaje mi Y.Tube.Poza tym,próbie założenia karty kredyt towarzyszy pewna anegdota-o tym następnym razem opowiem'NAKEMIIN'Pozdrawiam Cie-maciej
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 22
Drukuj
Skocz do: