Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120137 razy)
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #45 : 2010 Czerwiec 07, 20:49:43 »

Macieju, przepraszam że zmienię temat (potem wrócę do właściwego wątku), ale tak mi przyszło do głowy... mieszkasz w Wawie. W środę wieczorem jest spotkanie z Sofi Oksanen na Nowym Świecie (na głównej zamieściłam info w newsach). Niestety nie mogę tam być, a bardzo bym chciała. Może Ty się tam wybierasz... może opowiedziałbyś mi jak było... jaka jest Sofi, co ciekawego zostało powiedziane w dyskusji o kobiecym doświadczaniu historii... byłabym Ci bardzo wdzięczna Uśmiech
P.S. Czytałeś jej najnowszą książkę? - ja właśnie pochłaniam! Uśmiech
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : 2010 Czerwiec 13, 17:29:00 »

Terve Maciej! wiesz, szacunek do praw własności intelektualnej to jeden z bardzo wielu, ale istotny powód dla którego podziwiam i tęsknię za Finlandią. Tak się akurat składa, że całkiem niedawno miałam drobne spięcia dotyczące własnych "produkcji" a propos mojej własności intelektualnej właśnie - i po raz kolejny przekonałam się, że w Polsce większość ma je głęboko, oj głęboko... co wkurzyło mnie nieprzeciętnie.
Całkiem przypadkiem też potoczyła się na te tory rozmowa w Finlandii. Rozmawiałam z Polakami, którzy od wielu lat mieszkają na stałe w Suomi. Znajoma opowiadała jakie to piękne, że Finowie nie ściągają na egzaminach i nawet jakby się chciało (przynosząc ten paskudny zwyczaj z Polski) wyciągnąć nielegalną pomoc, to jakoś tak głupio wobec całej sali uczciwie zdających egzamin Finów. Bo u nich podobno jest to nie do pomyślenia. Z drugiej jednak strony, spotkałam Finów, którzy z taką lekkością jak większość Polaków podchodzą np do nielegalnego ściągania filmów. Myślę jednak, że nie jest to standard w Suomi... w odróżnieniu niestety do Polski, gdzie tak, tak masz rację... patrzą na człowieka jak na wariata kiedy ten np kupuje legalne oprogramowanie, które w kilka minut i bez problemów jest dostępne w sieci. Cóż, taka Polska... a Finlandia to już na szczęście inna historia Uśmiech
P.S. Cieszę się, że znów masz owoce Fazera na wyciągnięcie ręki Mrugnięcie Hyvää ruokahalua!
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #47 : 2010 Czerwiec 16, 23:54:49 »

Witaj Marto!!!Żyję-postaram się już jutro napisać i wyjasnić powód nieobecności-pozdrawiam Cię wieczornie-Spokojnej nocy-m-
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #48 : 2010 Czerwiec 17, 21:33:31 »

TERVE Marto;Tak Tak;nie ma wytłumaczenia na moje milczenie.Tzn znajdę całą garść powodów,którymi obsypię Cię jak babie lato,lecz prawda jest taka prosta-ŻYCIE!Były dni kiedy nie łączyłem się ze światem,tym rzeczywistym i wirtualnym.Jakaś depresja-LETNIA-Następnie nie dostrzegłem Twojego pojawienia się tu na stronie uznałem,że muszę poczekać na Twoją wizytę i dopiero Marto wspaniała interwencja obywatelska zbudziła mnie z tej mary.Nagle-za pózno!!- dostrzegłem prośbę o relację ze spotkania z Sofi Oksanen-Następnie info Fiński Letni Piknik w Wilanowie!Choć i tak tego dnia byłem w Milanówku Na Festiwalu Otwarte Ogrody-Teraz nie pytaj jak się z tym czuję-Mam głębokie poczucie zawiedzenia Ciebie[9.06.]bo Nowy Swiat łaczy się z moją ulicą-i zadanie było wykonalne(!)Książki Sofi nie miałem okazji dostąpić,co za Twoją namową uczynię.Raz jeszcze dziękuję i wdzięczny Tobie jestem za reakcję i intelingencję społeczną-Twoja Postawa jest godna nasladowania.-Hyvaa yota-maciej.ps.Pozdrawiam Miakki
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #49 : 2010 Czerwiec 18, 20:04:30 »

Nie przejmuj się Maciej, udało mi się skontaktować z osobą - tłumaczką, która towarzyszyła Sofi Oksanen na  spotkaniach podczas jej pobytu w Polsce - więc trochę się mimo wszystko dowiedziałam Uśmiech a Fiński Piknik był naprawdę udany - przynajmniej w moim przekonaniu Mrugnięcie język fiński który mnie zewsząd tam otaczał, działał jak balsam. Przekonałam się też do gry molkky Uśmiech
Dziękuję za pozdrowienia!
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 22
Drukuj
Skocz do: