Forum FinlandiaFinlandia - rozmowyFińskie wzornictwoFińska sztuka użytkowa (wzornictwo, design)
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7
Drukuj
Autor Wątek: Fińska sztuka użytkowa (wzornictwo, design)  (Przeczytany 86770 razy)
Ola

« Odpowiedz #15 : 2010 Marzec 24, 17:39:54 »

Jasne. Książki, które mam konkretnie o fińskim wzornictwie i fińskiej estetyce to:
- ''Soul in Design. Finland as an example''
- ''Art and Beyond - Finnish Approaches to Aesthetics''
- "Aalto" - L. Lehtolainen
Terveiset! Uśmiech
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : 2010 Marzec 24, 21:50:53 »

Znalazłam kilka polskich tytułów na temat wzornictwa ogólnie. Mniemam, że może tam się coś pojawić na temat sztuki użytkowej Finlandii, ale nie czytałam więc nie wiem:
"Forma i funkcja" Andrzej Przedpełski, WSiP
"Sztuka a przemysł" Herbert Read, PWN
"Sztuka i praca" Lidia Nowikowa, WP
Ola

« Odpowiedz #17 : 2010 Marzec 24, 22:02:18 »

Marta, dzięki za pomoc ;-) Książki mówiące ogólnie o wzornictwie mam i już nawet z wymienionej przez Ciebie pozycji Reada skorzystałam Uśmiech  Książek polskich wspominających o fińskich wzornictwie parę udało mi się uzbierać, więc generalnie z literaturą tragicznie nie jest, tylko brak mi właśnie jeszcze czegoś tak konkretnie fińskiego Uśmiech
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : 2010 Marzec 24, 22:05:16 »

Będę jeszcze szukać. Jak na coś natrafię to dam Ci znać. A jakie polskie książki wspominające o fińskim wzornictwie masz na myśli? Chętnie przejrzę Uśmiech
Ola

« Odpowiedz #19 : 2010 Marzec 25, 13:33:14 »

Wzmianki znajdziesz na pewno w "Sztuce świata" w tomach 9 i 10 (w rozdziałach o wzornictwie) Uśmiech A książki tłumaczone na polski: o Aalto jest wzmianka w "Design XX wieku" C.&P. Fiell. O stylu fińskim wspomina Bhaskaran w "Design XX wieku. Główne nurty i style we współczesnym designie". Z mojego rozeznania wynika, że wszystkie książki traktujące o desiginie jako takim zawsze wspominają o wzornictwie fińskim, więc pewnie za jaką książkę byś nie sięgnęła, powinno tam choć trochę o nim być Uśmiech
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą Mrugnięcie
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7
Drukuj
Skocz do: