Forum FinlandiaFinlandia - wzajemna pomocMateriały na temat FinlandiiLiteratura - o Finlandii, Finach i fińskim
Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Literatura - o Finlandii, Finach i fińskim  (Przeczytany 57208 razy)
kaamosaika
Nowy użytkownik
*

« : 2010 Czerwiec 07, 12:00:46 »

Jakie książki w tym temacie udało Wam się zdobyć lub/i przeczytać? Uśmiech

W moich zbiorach jest m.in. "Historia Finlandii" T. Cieślaka i "Historia polityczna Finlandii 1809-1999".
Dla zrównoważenia poważnego charakteru tych pozycji - "Suomesta, Rakkaudella/From Finland with Love" - satyryczna książeczka napisana przez Niemca, który wyemigrował do Suomi. Tytuł podwójny, bo można czytać po fińsku lub angielsku - by zmienić język, wystarczy jedynie obrócić książkę o 180 stopni Mrugnięcie Momentami wizerunek Finów wydaje się być przerysowany, ale to i tak świetna lektura dla każdego Finomaniaka, który lubi czasem pośmiać się z przedmiotu swojego zainteresowania, spojrzeć na niego z innej strony (niekoniecznie zawsze zgodzić się z autorem) i dowiedzieć się tego, czego gdzie indziej nie piszą Uśmiech

Jeśli komuś z Was wpadnie w ręce - polecam. Niestety istotnym utrudnieniem jest jej dostępność, ja swój egzemplarz dostałam w prezencie - ale może ktoś z Was będzie mieć szczęście Uśmiech
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 2010 Czerwiec 07, 20:37:37 »

Rzeczywiście, książka Romana Schatza "Suomesta , rakkaudella" jest rewelacyjna!!!
Szczerze mówiąc wg mnie wizerunek Finów nie jest tam przerysowany. Czytałam to jakieś 1,5 roku temu, tuż po napisaniu Moich Poczytanek i śmiałam się w głos czytając, że inny emigrant widzi pewne rzeczy w Finlandii tak samo jak ja. Cóż, on lepiej to opisał - i zrobił to naprawdę świetnie. Gorąco polecam! Uśmiech

P.S. kaamosaika, przerzuciłam Cię do Okruchów Finlandii Mrugnięcie Jak Ci się podoba nowe miejsce? Uśmiech
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: