Forum FinlandiaFinlandia - rozmowyFińskie kinoSWIETY MIKOŁAJ
Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: SWIETY MIKOŁAJ  (Przeczytany 29313 razy)
mariusz
Użytkownik
**

« : 2010 Grudzień 11, 21:13:43 »

ŚWIETY MIKOŁAJ
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 2010 Grudzień 17, 13:27:59 »

Fiński minimalizm... rozumiem, ale nie zabijaj mnie tak wysublimowanym narzędziem, jakim jest ciekawość Chichot Chciałabym wiedzieć, jak Ci się podobała fińska historia Świętego Mikołaja Uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #2 : 2010 Grudzień 17, 21:12:45 »

Moi Marto;                                                                                                                 Nie jestem tak surowy;sam tytuł to wynik nieudanej próby wysłania textu.
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #3 : 2010 Grudzień 17, 21:34:00 »

Joulutarina-Droga Marto,                                                                                           Film Juha Wuolijoki polecam zwolennikom baśni Ch Andersena i Braci Grimm-zrozumiałe prawa?Oraz smakoszy Salmiakków tj wielbicieli lukrecji-Ponieważ kino jest tak osobliwe jak smak czarnego węgielka=90% nim gardzi!Widz z krainy Snickersa niech wybierze H.Pottera lub Kevina,który cierpi na brak towarzystwa>Reżyser wyraźnie wyczarował historię dla odbiorcy Pohjoismaat.Utrzymany w klimacie mroźnego oddechu,ale i gorących serc obraz zaprasza do dzieciństwa filmowegoMikołaja-Głęboki poruszający temat-smutek-bół-osamotnienie Ale i radość i Wiara w ludzi.Czyż nie takie jest życie?Nasi sąsiedzi przez morze jako nieliczni fotrafią wzruszyć moje serce prostotą i uczciwością.Film uważam za jeden z lepszych prezentów jakie uczyniłem sam sobie.
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 2010 Grudzień 19, 17:53:19 »

Macieju, mam niemalże identyczne odczucia dotyczące tego filmu. Nie jest to disnejowska kolorowanka w tempie telewizyjnych kreskówek. I dobrze!!! I cudownie! I dlatego mnie urzekła Uśmiech Tylko ten dubbing Szok Tobie też drażnił uszy, ścierając się z doznaniami pozostałych zmysłów?

Tu (poniżej tekstu wydawcy) opisałam więcej  moich wrażeń, po obejrzeniu filmu Joulutarina
Święty Mikołaj - film
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: