Forum FinlandiaFinlandia - wzajemna pomocŻycie w FinlandiiWysokość podatku w Finlandii...
Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Wysokość podatku w Finlandii...  (Przeczytany 50915 razy)
MC_NEO
Nowy użytkownik
*

« : 2013 Styczeń 25, 01:55:19 »

Witam...

Mam ofertę pracy w Finlandii jako Elektryk za stawkę 16€ na godzinę brutto.
Może mi ktoś z Was napisać ile to jest netto ?
(jeżeli ma to znaczenie, to mogę rozliczać się wspólnie z żoną pracującą w Polsce, -
w Niemczech ma to znaczenie, nie wiem jak w Finlandii).
Czy jest w Finlandii zasiłek na dziecko, które mieszka w Polsce, fiński odpowiednik niemieckiego Kinergeld'u ?

Pozdrawiam...
MC_NEO
czeci
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : 2013 Luty 05, 22:02:04 »

Liczyłem jakbyś pracował w Helsinkach i urodził się w 1985 to zarobisz jakieś ~2100 netto

Tu masz kalkulator: http://prosentti.vero.fi/VPL2013/Sivut/Henkilotiedot.aspx
MC_NEO
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : 2013 Luty 07, 18:24:39 »

A mógłbyś mi wyliczyć zarobek miesięczny netto z oferty poniżej dla osoby urodzonej w 1976 roku:

- stawka początkowa 14,13€ brutto, jeśli pracownik się sprawdzi – po ok. 2 miesiącach jest podwyższana do 15,03€ brutto
- praca w okolicach miejscowości Rauma (południe Finlandii)

Z góry dzięki...
czeci
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : 2013 Luty 07, 18:45:58 »

A mógłbyś mi wyliczyć zarobek miesięczny netto z oferty poniżej dla osoby urodzonej w 1976 roku:

- stawka początkowa 14,13€ brutto, jeśli pracownik się sprawdzi – po ok. 2 miesiącach jest podwyższana do 15,03€ brutto
- praca w okolicach miejscowości Rauma (południe Finlandii)

Z góry dzięki...

Pierwsze 2 miesiące jakieś ~1900 netto, potem 2064 netto.  Tak mi wyszło z obliczeń. Liczyłem jeśli zacząłbyś pracę od marca.  Wyszło ogólnie 14%, ale jeśli jest opcja nadgodzin etc. to lepiej zadeklarować wyższy podatek (n.p. 18%). Ja trochę przekombinowałem raz, bo nie byłem pewien czy zostanę w FI.. więc zmniejszyłem sobie podatek z 17% na 1,5% na jeden miesiąc, ale zdecydowałem się zostac i pobierać zasiłek, więc przy rekalkulacji w urzedzie podatkowym wyliczyli mi 32,5% podatku :/   i tyle musiałem płacić przez 3 miesiące.

Mam nadzieję że nie nagmatwałem za mocno Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 2013 Luty 07, 18:54:58 wysłane przez czeci » Zapisane
MC_NEO
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : 2013 Luty 07, 18:52:09 »

A jakie są orientacyjnie miesięczne koszty życia:

- wyżywienie ?
- bilet miesięczny na komunikację miejską ?
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: