Forum FinlandiaFinlandia - wzajemna pomocPraca w FinlandiiAu pair w Finlandii
Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Au pair w Finlandii  (Przeczytany 35804 razy)
karo

« : 2010 Wrzesień 28, 21:36:12 »

Na prośbę Marty zakładam taki temat, żeby podzielić się z Wami jak to się stało, że zostałam au pair właśnie w Suomi.

Do Finlandii wyjechałam rok temu. A pomysł, żeby właśnie jako au pair przyszedł dość spontanicznie. Byłam akurat świeżo po skończeniu studiów licencjackich i chciałam zrobić sobie przerwę w nauce. Poczytałam trochę na temat jak wygląda praca au pair w różnych krajach, jakie są zarobki, formalności i... zalogowałam się na 3-4 stronach dla au pairek.
Pisały do mnie rodziny z różnych krajów, mimo iż preferowałam Finlandię. Po drodze nie obyło się bez przykrego doświadczenia, bo zostałam oszukana przez kogoś (nie wiem czy to była kobieta czy mężczyzna) z Anglii. Na szczęście skończyło się na stracie niewielkiej sumy pieniędzy! (więc dziewczyny uważajcie na "rodziny z Anglii. sporo oszustów!!)

Moje poszukiwania trwały 2 miesiące. I już prawie zrezygnowałam z pomysłu, do czasu gdy napisała do mnie fińska rodzina. Podczas krótkiej, acz intensywnej wymianie maili, spotkaliśmy się face to face w... Polsce, gdyż w tym czasie przebywali na wakacjach.
Sprawa potoczyła się bardzo szybko - po ustaleniu zakresu moich obowiązków, zarobków, ustaliliśmy datę przyjazdu. Całość (od znalezienia rodziny do wyjazdu) trwała bez mała 1.5 tygodnia Uśmiech) Za bilet lotniczy zapłaciła rodzina, a po 3 miesiącach od przyjazdu (byłam na 10 miesięcy) musiałam się zarejestrować na lokalnym posterunku policji. I tyle z "papierkowej" roboty.

Tak to właśnie wyglądało. Nie wiem o czym bym mogła jeszcze napisać. Ale jeśli macie jakieś pytania to piszcie. Z chęcią odpisze.

Pozdrawiam
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 2010 Wrzesień 29, 21:21:58 »

Dzięki Uśmiech

Karo, miałaś standardową umowę o pracę, czy coś specjalnego jako au pair? Podpisywałaś umowę z rodziną, czy z firmą pośredniczącą?

moikka!
karo

« Odpowiedz #2 : 2010 Wrzesień 29, 22:33:13 »

Nie, nie podpisywałam z rodziną żadnej umowy. Tym bardziej z firmą pośredniczącą, bo z takiej nie korzystałam.
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 2010 Wrzesień 30, 23:28:45 »

To czym właściwie udokumentowałaś na policji swój długi pobyt w Finlandii?
karo

« Odpowiedz #4 : 2010 Październik 01, 22:51:33 »

Poszłam z głową rodziny i On wszystko potwierdził. Nie potrzebowali stosu papierów, co mnie bardzo zaskoczyło. Ja tylko musiałam wypełnić jeden formularz i tyle Uśmiech
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: