Forum FinlandiaFinlandia - wzajemna pomocPraca w FinlandiiPraca dla programisty CNC
Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Praca dla programisty CNC  (Przeczytany 20611 razy)
WiewiórA
Nowy użytkownik
*

« : 2010 Październik 31, 22:42:22 »

Witam Duży uśmiech serdecznie, obecnie pracuję i mieszkam jeszcze w Polsce,ale w najbliższym czasie zamierzam wyjechać do pracy w Finlandii,z wykształcenia jestem logistykiem(bez doświadczenia),ale pracuję w branży budowlanej, a dokładniej piszę programy na maszyny numeryczne CNC do cięcia blachy, są to programy w 2D, to tyle króciutko o moim doświadczeniu,ale chciałem zapytać o firmie pośrednictwa pracy go-on.fi,przeczytałem wypowiedź administratora forum- Marty i chciałbym się dowiedzieć więcej szczegółów na temat tej firmy... pozdrawiam Duży uśmiech
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 2010 Listopad 03, 09:39:28 »

Witaj WiewiórA! Uśmiech

Myślę, że ze względu na Twoje wykształcenie, masz duże szanse na znalezienie pracy w Finlandii. Powiem więcej, ja na twoim miejscu nie szukałabym pracy przez pośredników. Sądzę, że dość szybko znalazłbyś samodzielnie ogłoszenia o pracy jako programista CNC.

Oczywiście mówiąc o braku pośredników ważne jest, żebyś był w stanie bez problemu porozumiewać się przynajmniej w jęz. angielskim, choćby po to, żeby móc załatwić sprawy w urzędach itp.

Co do go-on... wiem, że firma ma większe doświadczenie z pracą dla mężczyzn, więc tu pewnie spodziewać się należy mniej problemów, sprawdzonych rozwiązań. Problemy, o których wiem, to np. praca w nadgodzinach, gdzie zdarzało się, że wypłacano normalną stawkę za pracę np. w weekend mimo innych wcześniejszych ustaleń. Mam wrażenie, że wiele tu też zależy od konkretnej osoby, która odpowiada za sprowadzenie Cię z Polski. Nie musi to być kwestia polityki firmy, tylko cech danego pracownika. W ogłoszeniach pojawiają się informacje, że osoba ta pomaga we wszelkich sprawach urzędowych i problemach pracownika podczas trwania kontraktu. Może być tak, że ten "opiekun" pomoże tylko na początku przy dokumentach niezbędnych dla firmy, a resztę będziesz musiał załatwiać sam. Ale na temat tej firmy słyszałam bardzo różne opinie - i dobre i złe - dlatego wnioskuję, że duże znaczenie ma tu czynnik ludzki.

Zatem przemyśl co byłbyś w stanie zrobić sam, a z czym byś sobie nie poradził - i wtedy zdecyduj, czy potrzebujesz pośredników, czy nie. Dla kogoś kto słabo zna angielski lepsza jest na pewno opcja z pośrednikiem, dla osoby samodzielnej - już niekoniecznie.

Jeśli coś jeszcze jest niejasne, pytaj Mrugnięcie
Pozdrawiam Cię serdecznie WiewiórA! Uśmiech
~Marta
WiewiórA
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : 2010 Listopad 03, 11:08:40 »

Bardzo ci dziękuję za naprawdę wyczerpującą odpowiedź  Uśmiech wszedłem na stronę mol.fi i użyłem tłumacza Google , wiele pomogło ale nie do końca ;)myślę że odnajdę coś z branży CNC , lub po prostu pracę jakąkolwiek na dłuższy czas. Odnosząc się do twojej odpowiedzi na temat firmy go-on to raczej nie czuł bym sie zbyt pewnie nie załatwiając czegoś tak ważnego sam:)mimo że mój angielski nie jest zbyt imponujący, ale uważam że wiele rozumiem, gorzej z gramatyką i kwestia przypomnienia słówek :)postaram się sam załatwić pewne sprawy we własnym zakresie Uśmiech....w razie czego napisze do ciebie zapytanie jeśli można ;)Serdecznie pozdrowienia od całej mojej rodzinki żony i 7 tygodniowego synka Szymonka Mrugnięcie Chichot Dziękuje ci Marta  Duży uśmiech
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 2010 Listopad 04, 14:24:43 »

WiewiórA,
życzę Ci powodzenia w poszukiwaniu pracy w Finlandii. Cieszę się, że mogłam pomóc. Jakbyś jeszcze czegoś potrzebował - pisz, postaram się pomóc. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, przejrzyj też wątki związane z przeprowadzką do Finlandii i formalnościami z tym związanymi, fińskim prawem, poruszaniu się po Finlandii samochodem itp. - to się na pewno przyda przed wyjazdem.
Odezwij się też jak już będziesz w Suomi Uśmiech
Pozdrowienia dla żony i maleństwa! Chichot
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: