Forum FinlandiaFinlandia - wzajemna pomocŻycie w FinlandiiWysokość podatku w Finlandii...
Strony: 1 [2]
Drukuj
Autor Wątek: Wysokość podatku w Finlandii...  (Przeczytany 50924 razy)
czeci
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : 2013 Luty 07, 19:03:46 »

Jak jeszcze kontrolowałem wydatki to wychodziło mi jakieś 300 euro miesięcznie (1os.) na żarcie, jakieś piwo w weekend, bilet miesięczny etc. ..nie jestem specjalnie oszczędny.

Jeśli chodzi o koszt biletu miesięcznego to nie wiem jak to wygląda w Raumie, ale w Vancie bilet jednorazowy 1-godzinny na 1-strefę (czyli po Vancie) 2,70 , a miesięczny 74euro - ale przez 3 miesiące od czasu zgłoszenia pobytu w magistracie, potem połowa ceny.

ps. nie należy w czasie pobytu przeliczać euro<>złotówka ..w sklepie etc.  Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 2013 Luty 07, 19:06:39 wysłane przez czeci » Zapisane
MC_NEO
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : 2013 Luty 07, 19:32:53 »

OK.

Przeliczać nie będę.
Obecnie pracuje w Dortmundzie w Niemczech, ale zmieniły mi się warunki (inny pracodawca i teraz doszły mi opłaty za mieszkanie, pozatym Niemcy mi do gustu nie przypadły, więc chyba się zdecyduje na Finlandię.

Moje GG: 4185041
@: mc_neo@tlen.pl, mc_neo@t-online.de

Jak możesz to odezwij się lub podaj kontakt do siebie to pogadamy chwilke na temat życia i pracy w Finlandii.

Pozdrawiam...
Andrzej S.
lysypb
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : 2013 Luty 08, 12:18:20 »

Napisz chętnie pomogę na temat Finlandii: lysy.pb@wp.pl
MC_NEO
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : 2013 Luty 14, 23:44:28 »

Czy aby napewno jest tak jak piszecie ?

Według tej broszury:
https://www.mol.fi/mol/fi/99_pdf/fi/01_esitteet/suomeentyohon_puola.pdf

na stronie 20 po lewej stronie widnieje informacja, że jeżeli praca w Finlandii będzie krótsza niż poł roku to nalicza się podatek źródłowy w wysokości: 35%  Szok

A ja pierwszą umowe/kontrakt mam mieć na 3 miesiące ?

Więc jak to jest dokładnie  Co?
Strony: 1 [2]
Drukuj
Skocz do: