Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120140 razy)
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : 2010 Maj 16, 10:28:46 »

Uśmiech z xylitolem wedlug moich fińskich doświadczeń, przeceniasz Finów, Macieju Mrugnięcie Kawę rzeczywiście piją jak opętani i często jest to więcej niż 3 dziennie (zerknij na to: http://finlandia.2taj.net/Kahvi ), choć oczywiście to tylko statystyki. Natomiast nie spotkałam się z używaniem xylitolu w zastępstwie cukru. Może po prostu nie poznałam takich osób. Natomiast bardzo dużą uwagę zwracają, żeby kupowane słodycze zawierały xylitol, głównie z myślą o ochronie zębów. Samych słodyczy spożywają ogromne ilości (przynajmniej wg moich standardów Mrugnięcie ). Co nieco pisałam o tym zjawisku tutaj: http://finlandia.2taj.net/Gorzka_muzyka
Daleka też jestem od nazywania Finów piewcami zdrowego stylu życia - mnóstwo kawy, słodyczy, alkoholu, no i ta sauna  pozostaje tylko na pocieszenie Duży uśmiech
Bardzo jestem ciekawa Twojej opowieści o karcie kredytowej. Nie trzymaj już dłużej w niepewności...
A z ciekawych historii - zdobyłam w zeszłym tygodniu polskie wydanie Samuraja Neko!!!! Chichot
Na pewno napiszę o tym w dziale Literatura.
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #41 : 2010 Maj 22, 18:41:53 »

Droga Marto-Przepraszam za zwłoke i trzymanie Cie w napieciu a moze nawet w zaciekawieniu czemu milcze?Juz wyjasniam-wracm ost.do domu tak pozno ze nie odnajduje w sobie natchnienia podzielenia sie wrazeniami i emocjami a nawet fantazji do rozmarzenia o zurawinowej krainie basni. .  Obecnie pochłania mnie wystawa Leonardo da Vinci Dama z gronostajem i inne arcydzieła ze Zbiorow Muzeum Ksiazat Czartoryskich w Krakowie.Wystawa potrwa do 30 wrzesnia 2010.Wroce do sprawy karty-Pewnego razu wstapiłem do banku z zamiarem wyrobienia karty kredyt ktora w moim przypadku wyłacznie do opłaty za korzystanie z nokia music store by słuzyla.Pani młoda usłyszwszy powod mej wizyty wpadła w nastroj zabawowo-sylwestrowy.Wyjasniła ze nie warto głowy zawracac sobie legalnym sciaganiem plikow gdyz sa METODY do ominiecia kosztow!Sciagnie pan sobie jakiegos wichra z netu[program piracki]-!WSZYSCY TAK ROBIA!wyjasniła mi i gotowe.Zakomunikowała ile kosztuje prowadzenie karty tego typu i generalnie zniecheciła mnie do legalnego zdobycia interesujacych materiłlow.Tłumaczylem jej zawiłosci specyfiki gatunku sztuki skandynawskiej skromnie obecnej w sieci-To nie jest łatwe przekonywałem, nurt połnocny to prawie TABU w naszej szerokosci.Legalnie moge wiecej dukałem-Na dodatek jakos tak w natchnieniu wymamrotałem ze-o dokoncze zaraz, , ,
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #42 : 2010 Maj 22, 19:24:49 »

Juz jestem-. .ze interesuje mnie osobliwa tematyka,ktorej nie dostane doczepionej do gazety w kraju.Lub wgranej nielegalnie do sieci.Butnie odparła ze sie nie znam!Jej syn wszystko znajduje wypiszczała.Wscieła mnie i zrobiłem Pani wykład=Korupcja i omijanie prawa nie rodzi sie w umysle postaci z Połnocy!Wstydliwa mysl o korzystaniu z dobra w ktorego posiadane weszło sie droga nielegalna ginie w czelusci ciemnej.Zdebiała.Juz jej nawet nie mowiłem ze np.Finlandia jako kraj a Skandynawia jako region wygrywaja w rankingu praw własnosci;A Finlandia po raz czwarty z rzedu jest liderem w indeksie !Tu np-PRAWA WŁASNOSCI INTELEKTUALNEJ-wczesniej Otoczenie polityczne i prawne oraz Materialne prawa własnosci.Prawie mnie pobiła/Tak BANK kieruje sie własnymi prawami-Załoga jest dobrze szkolona]Dlatego droga Marto uczciwie jestem bez muzyki za ktora tak tesknie.W plane mam zmiane banku i zdobycie karty.Ot mały przykład dotyczacy sumienia etyki i moralnosci.W trakcie pisania zjadłem gejsze sa juz w sklepie na dole.P,s czekam na Twoje wrazenia dotyczace dobrego i sprawiedliwego Samuraja Neko,ktory chroni mieszkancow wsi Oku.Pozdrawiam Miakki-DO USŁYSZENIA
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #43 : 2010 Maj 31, 09:57:11 »

Witaj Macieju Uśmiech dziś w nocy wróciłam z Finlandii - dlatego przez ostatni tydzień (a nawet troszkę dłużej) zamarła moja aktywnośc na stronie Mrugnięcie ale oczywiście tylko chwilowo. Nie bardzo miałam ochotę interesować się namiastką miejsca na sieci, mając je na wyciągnięcie ręki! Tak bardzo się cieszę... a teraz tęsknię jeszcze mocniej...
o uczciwosci Finów - akurat wczoraj chyba, rozmawiałam "u źródeł" Duży uśmiech
napisze o tym Uśmiech Pozdrawiam Cię serdecznie, mając na skórze jeszcze powiew lata w Finlandii!
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : 2010 Maj 31, 10:02:59 »

...a w moje głowie jeszcze Jukka Poika - "vielä toivon..." Mrugnięcie
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 22
Drukuj
Skocz do: