Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120060 razy)
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #75 : 2010 Listopad 02, 20:18:19 »

Droga Marto                                                                                                             Pozdrawiam Cię listopadowo,maciej
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : 2010 Listopad 03, 09:48:53 »

Dziękuję za pozdrowienia Macieju Uśmiech Zamieściłam ostatnio na stronie moje przemyślenia dotyczące filmu http://finlandia.2taj.net/splatane_korzenie
Z przyjemnością poczytałabym na temat Twoich przeżyć związanych z fińskim kinem - założyłam nawet specjalny wątek na forum Fińskie kino, a tam temat Splątane korzenie http://finlandia.2taj.net/forum/index.php?topic=79.0
Co Ty na to? Chichot
« Ostatnia zmiana: 2010 Listopad 03, 09:50:25 wysłane przez Marta » Zapisane
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #77 : 2010 Listopad 05, 09:29:27 »

Moi,Marto.                                                                                                             Wspaniały pomysł!                                                                                                         Dzielmy się bogactwem intelektualnym Suomi!!Miejmy nadzieję,że dołączą do nas nowi uczestnicy wyprawy na 'północ',którzy podzielą się swoimi przemyśleniami.Nie ma co ukrywać,że moje estetyczne-wzrokowo/słuchowe doświadczenia Finlandii zawdzięczam internetowi>ha może poza smakowymi(o tym już się rozpisaliśmy)                                     Marto znalazłem artykuł pt.Czy w Europie powstanie nowe państwo?W krajach skandynawskich ukazała się książka propagująca powstanie Zjednoczonego Państwa Północy.Zdaniem autora w jego skład miałyby wejść Dania Finlandia Islandia Norwegia i Szwecja.Książka ukazała się nakładem Rady Nordyckiej.Autor Gunnar Westterberg historyk publicysta,jest zaskoczony,wynikiem przeprowadzonego w krajach skandynawskich badania które wykazało,że 42% ankietowanych popiera taką koncepcję.Nowe państwo miałoby być federacją 5 krajów ze wspólnym rządem i parlamentem.Co Ty na TO??pozdrawiam maciej
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #78 : 2010 Listopad 05, 23:08:02 »

Terve Maciej Uśmiech
Tak, natknęłam się na te informacje i właśnie zbierałam się do napisania na ten temat artykułu. Jako, że mnie zdopingowałeś, powstał dzisiaj Duży uśmiech
Oto moje uczucia i przemyślenia na ten bardzo zresztą intrygujący temat:
http://finlandia.2taj.net/zjednoczone_panstwo_polnocy
Pozdrawiam i czekam na Twoje przemyślenia dotyczące tej kwestii jak również fińskiego kina. Właśnie! Zapomniałam zapytać, jak udała się konfrontacja fińskiej prostoty z miłośnikiem kultury francuskiej?
 Chichot M.
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #79 : 2010 Listopad 29, 14:21:49 »

Witaj Droga Marto;                                                                                                   Przepraszam za długie milczenie.                                                                               Bardzo wiele się wydarzyło w moim skromnym spokojnym życiu.Plany z uczestnictwa w spotkaniu z Taavi rozwiała codzienność..Samo 'duchowe' uczestnictwo nie satysfakcjonuje!Gdy odbywało się spotkanie z autorem byłem ulicę dalej!!Targi Książki Historycznej-w Arkadach  Zamku Królewskiego i pełnione na miejscu obowiązki uziemiły mnie.Jedna z milszych niespodzianek to zakup książki Daniel Katz' Gdy dziadek do Finlandii na nartach szedł' Autor ur w 1938r w Helsinkach-z wykształcenia muzyk i filolog.Jest pierwszym żydowskim autorem piszącym po fińsku.W lekturze odnajdę smutku ukojenie.Marto 'mam pytanie.Czy zaszczycisz obecnością Fiński Jarmark Bożonarodzeniowy w Warszawie?Ps.Zima zaskoczyła drogowców,lecz nie mnie-Pozdrawiam Cię Mroźnie-maciej {P.S 2}Marto pochwal się proszę zdjęciami z -Wzornictwa-!!
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
Drukuj
Skocz do: