Forum FinlandiaFinlandia - rozmowyFińska kultura i kuchniaSmak Finlandii
Strony: 1 2 3 [4] 5
Drukuj
Autor Wątek: Smak Finlandii  (Przeczytany 75791 razy)
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : 2011 Maj 07, 13:42:35 »

Tak się zastanawiam. Tu pytanie szczególnie do Ciebie, Macieju. Bo kiedyś rozmawialiśmy o batonikach Eloveny dostępnych w polskich sklepach. Dzisiaj, ku wielkiemu zaskoczeniu, znalazłam na półce sklepowej Przekąskę owsianą tej właśnie firmy. Były dwa rodzaje. Ja wybrałam z cynamonem. "Kraj pochodzenia: Finlandia" - to chyba najfajniejsze zdanie na opakowaniu Duży uśmiech Właśnie zajadam i... hmm... coś mi ten batonik przypomina... jakiś smak z dzieciństwa, ale nie potrafię tego nazwać.
A tak w ogóle to "z pełnego ziarna, bogata w błonnik, wit B1, żelazo i magnez"
Polecam! Duży uśmiech chociaż prawie na pewno nie posmakuje tym, którzy przywykli do słodkich słodyczy Duży uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #16 : 2011 Maj 08, 08:24:06 »

Moi Marto!                                                                                                             Naturalne,że takim tematem wywołasz mnie Marto natychmiast!!Zdradzę,że moja ulubiona wersja jest z borówką-co wyznaję jako wielbiciel żurawiny'Czerpię pewną satysfakcję z powodu owego smaku -lekko słony-tj wersja odbiega od komercyjnego modelu lepiku- Ciekawi mnie co o tym nietuzinkowym smaku powie nastolatek z usa?a potem cukiereczek salmiakowy dla relaksu...i terapia gotowa-I masz rację Satysfakcja z napisu Finlandia jest z niczym nieporównymalna!!!
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : 2011 Maj 08, 10:20:35 »

Ooo! Jak fajnie, że jesteś Maćku Chichot Niestety do wyboru był jeszcze tylko z owocami, z borówką nie było - wtedy na pewno bym wybrała ten smak! (coś leżało na rzeczy, bo w moim koszyku znalazł się, obok Eloveny dżem z borówki Duży uśmiech )
Wciąż się zastanawiam, czemu ten smak jest mi znajomy, co do za batonik (albo ciastka) z lat 80 smakował podobnie. Co to mogło być? Jakkolwiek, chyba wszystko co przypomina smak z dzieciństwa, smakuje wyśmienicie, więc Elovena rules Spoko
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : 2011 Maj 13, 23:32:44 »

Fińskich łowów ciąg dalszy! Mrugnięcie Dziś Sierpniowa Mamałyga, czyli płatki owsiane Eloveny Duży uśmiech
O dziwo udało mi się wczoraj znaleźć kolejną fińskość na wielkopowierzchniowosklepowejpółce Mrugnięcie
Płatki owsiane błyskawiczne z suszonymi malinami (były jeszcze opcjonalnie z jabłkiem i cynamonem). W środku 6 saszetek po 35 gram. Nie lubię jak się tak wszystko porcjuje-foliuje-pakuje po stokroć. W sumie w pudełku tylko 210 g, ale... dla mnie wystarczy. Co będę głodna szła spać!? A tak, może mi się sierpniowa Finlandia przyśni Chichot Premiera w bobkowej muminkowej miseczce - oczywiście!
Produkt, jak to u Eloveny - z fińskiej odmiany owsa, pełnoziarnisty; błonnik, żelazo, magnez, wit. B1 - samo zdrowie Uśmiech Hyvää  yötä!
busia87
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #19 : 2011 Lipiec 31, 14:34:45 »

Witam,
szczerze mnie zainteresował pewien wątek kulinarny na który się ostatnio natknęłam, a konkretnie Rapujuhlat, lub crawfish party Uśmiech. Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś szczegóły Uśmiech, w necie jest tego dość ale wszystko mało konkretne  Niezdecydowany.

Także zna ktoś dobry przepis na mięso z renifera?  Z politowaniem
Strony: 1 2 3 [4] 5
Drukuj
Skocz do: