Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120062 razy)
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #85 : 2010 Grudzień 17, 13:44:05 »

Wtrace sie tu do waszej rozmowy. Mrugnięcie
Jesli o smakach Finlandii mowa nie mozna zapomniec o mämmi. Mrugnięcie
Z cukrem waniliowym to pychotka. Chichot

Luumu, masz rację, że mämmi to ciekawa smakowo historia Uśmiech myślę, że do tej brązowawej maźki wrócimy jeszcze przy okazji Wielkanocy Duży uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #86 : 2010 Grudzień 17, 22:24:39 »

Marto!                                                                                                                      Tak postawiłem wykrzyknik wyrażając silne wzburzenie.                                          Odnajduję wciąż więcej drwin i sarkazmu dotyczących filmu Święty Mikołaj-zupełnie nie pojmuję kto? tak prymitywnie i powierzchownie opiniuje obraz.Historia osieroconego Mikołaja wspólnie wychowanego przez mieszkańców wioski,co rok w innej rodzinie istotnie nie ma w Polsce racji bytu.Nad Wisłą bowiem częsta zmiana rodziny związana jest z patologią!Film jest wzruszający.Obsada aktorska ujmująco przekonywująca gest spojrzenie mimika-wszystko przemawia-włączając w to niemy śnieg<dla ignoranta niemy> dobrze wiemy że śnieg wspaniale skrzypi'Z zachwytem karmiłem się estetyką twarzy bohaterów owej historii.Marto ach odnajduję coś wyłacznie dla siebie w kinie fińskim-Lecz tym samym tworzę przepaść między rzeczywistościami w których żyję.
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #87 : 2010 Grudzień 19, 18:01:10 »

Macieju, a nich tam sobie przepadają ci, co nie dostrzegają piękna fińskiej kultury. My tu mamy swoją kładkę. I to nie byle jaką! Od Finlandii, aż do Tutaj!!! Duży uśmiech

P.S. Gdzie spotkałeś negatywne recenzje filmu Joulutarina? To z realu, czy mediów? Z chęcią zobaczę. Jak możesz to podrzuć jakiś link na ten temat.

Pozdrawiam serdecznie, zasłuchawkowana w jouluradio! Chichot
Marta
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #88 : 2011 Styczeń 04, 14:30:15 »

Moi Marto.                                                                                                                Życząc Wszelkiej Pomyślności.Witam Cię w Nowym Roku.                                            Zdradzę, żę stęskniłem się za Twoją 'TU' obecnością maciej
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #89 : 2011 Styczeń 05, 20:10:33 »

I vice versa, Macieju! Uśmiech
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe przesunięcia twojej ostatniej wypowiedzi, do działu filmowego Mrugnięcie
Jakież to nowe fińskie smaki przyniósł Ci nowy rok? Ja kontynuuję polisensoryczną fińskość w moim życiu codziennym - kremy Lumene, Dumle snack, salmiakki prosto z Suomi i gumy do żucia z xylitolem (sławetne Jenkki). Na święta udała mi się porkkanalaatikko, czyli marchewkowa zapiekanka. Nie wiem, czy smakowała iście po fińsku, bo w Finlandii próbowałam tylko zapiekanki ziemniaczanej. Może przyrządzę ją w ten sam sposób, jak odwiedzą mnie Finowie. Wtedy okaże się, czy udało mi się rzeczywiście wyprodukować fiński smak, czy tylko tak mi się wydaje Duży uśmiech
Co do pozostałych zmysłów - czekam z niecierpliwością na fiński chór, który już niebawem odwiedzi Polskę Uśmiech
A jak Twoje fińskie smakołyki, zostało coś jeszcze z bożonarodzeniowego jarmarku?
Pozdrawiam Cię serdecznie! Uśmiech
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 22
Drukuj
Skocz do: