Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120128 razy)
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #30 : 2010 Kwiecień 03, 10:57:41 »

MARTO dla Ciebie,Twoich bliskich i całej rodziny-SPOKOJNEGO SKUPIENIA W ZADUMIE NAD TYM CO WCIĄŻ PRZED NAMI.Życzę Ci abys odważnie szła przez zycie.Z wiarą i nadzieją na wieczne radowanie się w obecności Boga.Życzę zdrowych pełnych pokoju i miłości świąt     maciej.
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : 2010 Kwiecień 06, 21:27:03 »

Dziękuję za życzenia, maciej Uśmiech
Hyvää Pääsiäistä sinulle!
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : 2010 Kwiecień 12, 22:55:55 »

Maciej, gdzie się podziewasz? Mrugnięcie mam nadzieję, że nie chorujesz...
Pozdrawiam,
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #33 : 2010 Kwiecień 14, 08:43:17 »

Moi.Marto serdecznie pozdrawiam.B.mi miło,że mnie wywołałaś i wyrwałaś z pewnego rodzaju letargu?To dotyczy atmosfery panującej w kraju -czuje się zaszczuty-przez media!Na otarcie łez mam książkę  ARTO PAASILINNA-Wyjący młynarz-znalazłem na wyprzedaży za 5złNie ukrywam,że zachęciła mnie rekomendacja. .pełna humoru opowieść. .z sugestywnymi opisami przyrody dalekiej północy fińskiej.Czytam,lecz skromne te opisy.Na własny użytek wizualizuje sobie te przestrzenie,lecz podejrzewam że kanadyjskie pastele się literacko wkradają-rude szeleszczące liście' a ja potrzebuje ARCTIC ICE! Wiesz znalazłem+prawie zjadłem płatki Eloveny-nareszcie mój smak,po ugotowaniu przyjmują postać kaszki mannej,jem je z łyżką dzemu leśnego.Natomiast trafiłem baton Dumle snack z ryżem i pianką i lekko się zawiodłem-mdły?mało wyrazisty?W Kaufland Była też o dziwo w asortymencie czekolada-DUMLE-lecz zrezygnowałem z zakupu.Ach wiesz Elovena produkuje także takie ciasteczka zbożowe pakowane pojedyńczo a'la kanapka,zjadłem z borówką troche suche,lecz np z mlekiem?kto wie.Mama wciąż w wa wie,więc kot wciąż w przyszłości! Za to pozdrawiam  Caryce Miakki i Ciebie Marto naturalnie.maciej
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : 2010 Kwiecień 16, 17:43:23 »

Witam Cię Macieju! Uśmiech Wyjącego młynarza JESZCZE nie czytałam Uśmiech - w tej chwili poczytuje "Przetańczyć noc świętojańską" Hannu Salama, a po ostatniej lekturze wrzuciłam na stronkę recenzję zbioru opowiadań fińskich "Żyzny granit". Baton Dumle snack!!?? - uwielbiam go! myślałam, że nie można go dostać w Polsce - tyle, że w Białymstoku nie ma Kauflandu :/ wg mnie jest za słodki, dlatego zajadałam go zawsze z gorącą, czarną herbatą (najlepiej z liściastą earl grey lipton z bergamotką) - zresztą to mój ulubiony zestaw: czarna herbata + czekolada mniam! Uśmiech
Ech te fińskie smaki... wzbudzasz moją tęsknotę do Finlandii
Czekolada Dumle mi tak średnio - ot, czekolada - cukierki Dumle (te fioletowe) są O NIEBO lepsze!
Miakki carycą? - jakoś tak mi to nie bardzo do niej pasuje Duży uśmiech caryca kojarzy mi się jako "kawał baby", a miakki jest taka drobniutka... machamy Ci łapką Mrugnięcie
Przede mną fińskie wzornictwo w Towarzystwie Polska-Finlandia ( http://tpf.bialystok.pl/ ) - do "zobaczenia"! Pozdrawiam Cię serdecznie Uśmiech
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 22
Drukuj
Skocz do: