Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120063 razy)
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #90 : 2011 Styczeń 06, 10:38:05 »

Droga Marto.                                                                                                                Już na wstępie muszę dotknąć poniekąd tematu chóru,mianowicie zdjęcie,na którym widnieją uczestnicy,prezentuje klasztor Uusi Valamo-stanowiący centrum Kościoła rosyjsko-prawosławnego w Finlandii -północna Karelia.Tu także rozpoczyna się temat fińskiego smaku dostałem bowiem przewodnik pt.Skandynawia hi hi nieszczęsne umieszczenie Suomi w grupie scandic wiem,że nie przypada Tobie do gustu/Przewodnik jest niemiecki-Do rzeczy pełne ekspresji wnętrze i Tobie musiało głęboko zapaść w pamięć?I już chciałem się rozpisać,lecz spójrz-jakkolwiek nie dotknę tematu dotrę do bolesnej prawdy na temat historii sąsiedztwa z Rosją>Nie jestem ekspertem i nie temu służy forum.Więc napiszę,że wkroczenie w progi klasztoru,to niewymownie piękne doznanie Obecności Najwyższego.Droga Marto smak fińskiego jarmarku to już wspomnienie-pozostały skromne resztki-lecz Geisha jest w stałym asortymencie :-*POZDRAWIAM MACIEJ
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #91 : 2011 Styczeń 07, 19:42:46 »

Macieju, spostrzegawczość nie zawiodła Cię i tym razem! Chichot Chórzyści rzeczywiście znajdują się w cerkwii Uusi Valamo, a dokładnie w starej cerkwi (bo na co dzień używana jest nowa) - z tego co się orientuję. Co do wrażenia, jakie miało na mnie zrobić to miejsce... hmm... chyba zbyt wiele widziałam wnętrz cerkwi prawosławnych, żeby uznać to miejsce za niezwykłe - przepraszam, że Cię rozczaruję Zawstydzony  Bardziej już "czuję"  cerkiew helsińską, może dlatego, że po raz pierwszy weszłam do środka, gdy była skąpana pięknym, porannym słońcem, przepełniona drażniącą zmysły wonią kadzidła - może ta polisensoryczność zaważyła na mojej ocenie tego miejsca.
Z przyjemnością poczytam, co masz do powiedzenia na temat graniczenia Finlandii z Rosją. To temat, którego w zasadzie nie sposób pominąć, gdy mówi się o Finlandii - zbyt wiele z tego zostało w fińskiej kulturze, zbyt wielkie miało znaczenie, by beztrosko temat zignorować. Proponuję Ci więc założenie nowego tematu na Forum. Nie musimy ograniczać się do smakowania Finlandii, tym bardziej, że coraz częściej okazuje się, że tych "smaczków" jest naprawdę wiele Mrugnięcie
 Chichot M.
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #92 : 2011 Styczeń 15, 17:49:29 »

Moi Marto                                                                                                                 Droga nie udźwignę tematu Finlandia Rosja Zgadzam się z Tobą,że np.bogactwo głęboko pojmowanej sztuki zdradza wpływ sąsiedztwa.O lub melancholia istotnie osobliwie pojmowana właśnie w tej szerokości geograficznej.Ach już myślałem,że ten tydzień bogaty będzie w jakąkolwiek drobnostkę fińską a tu lipa choć pasuje lepiej-brzoza-to kojarzy mi się coraz częściej z Suomi np słynny xylitol,który odkryłem w zakupionej witaminie-MACIEJ
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #93 : 2011 Styczeń 28, 18:56:19 »

Moi Marto                                                                                                           Domyślam się,że Twoje milczenie jest ZAPOWIEDZIĄ czegoś wyjątkowego!!Pozdrawiam Cię i cierpliwie czekam na rozwinięcie akcji maciej
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : 2011 Styczeń 28, 21:10:39 »

Przykro mi, ale muszę Cię rozczarować Macieju - raczej choroby niż zapowiedzi czegoś wyjątkowego, niestety. Zatem pozdrowienia jak najbardziej na miejscu Mrugnięcie Dziękuję i przepraszam - obiecuję poprawę. potem Chichot
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 22
Drukuj
Skocz do: