Forum FinlandiaFinlandia - rozmowySwobodne rozmowy z fińskim podtekstemRozmowy o smaku Finlandii
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 22
Drukuj
Autor Wątek: Rozmowy o smaku Finlandii  (Przeczytany 120085 razy)
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #10 : 2010 Marzec 02, 09:18:31 »

Ha,Wcale głupio nie brzmi-Stary cmentarz,To Jest To-Uśpiona prawda,Która przemawia tylko do tych,którzy patrzą i widzą głębiej...Dziękuję-Dziękuję-Dziękuję.Marto niespotykana krucha wrażliwość cechuje te wszystkie zdjęcia.Czułe oko fotografa i artystyczne usposobienie rodzi magczny klimat,w którym można odnależć siebie.Tak oto w momencie zwolnienia klatki, zatrzymaliście świat w chwili najdroższej dla serca.Chęć uszczknięcia drobiazgu naturze oraz wkomponowanie w swoje życie wewnętrzne,uznaję za najcudowniejszy gest wobec siebie samego.Miakki niepodważalnie posiada coś z Sankt-Petersb arystokracji!!Wiesz-nad rozumowe,znacznie przewyższa moje sensualne zainteresowanie Fin.Cechą którą mnie ujęła jest z pozoru stabilna chłodna jej uroda.Maska którą przywdziewa nadwrażliwa postać.Ciekawe Finlandia sprawia wrażenie wsydzenia się własnego uroku]Ja tylko szukam prawdy w Człowieku/Naturze/Sztuce".--Marto caps lock --Często piszę,gdy jest aktywny-aktualnie nie użyłem tej funkcji,myślę że odbiór będzie ok.P.s Marto czy Ty malujesz?np akwarelą?m
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 2010 Marzec 02, 21:31:25 »

Schlebiasz mi Macieju tym pytaniem... maluję jedynie światłem - efekty oglądałeś. Skąd Ci to przyszło do głowy? A Ty, zajmujesz się sztuką na co dzień, tak pięknie piszesz...?
To ciekawe co mówisz o Miakki. Niesamowite -  kiedy moja siostra zobaczyła ją po raz pierwszy, powiedziała coś bardzo podobnego.hmm, może coś w tym jest. Jej matka - rosyjska niebieska, Sankt Petersburg... tylko jak jej powiedzieć, że ktoś o niej tak pięknie pisze? Mrugnięcie
Dlaczego wg Ciebie Finlandia sprawia wrażenie wstydzenia się własnego uroku? Jej urok nie jest krzykliwy, nachalny - gdyby taka była, nie byłaby sobą, ale czy wstydliwa... nie powiedziałabym. No, chyba że mnie przekonasz Mrugnięcie

Ach, zapomniałam o Andersenie - jaki film miałeś na myśli? Nie kojarzę żadnego. Ale porównanie do lukrecjowych cukierków zwaliło mnie z nóg. Nawet mi nie przypominaj o lukrecjowych Dumlach!!!! Mrugnięcie Tęsknię za ich smakiem, a w Polsce tylko tradycyjne - czerwone. Choć też pyszne, to jednak banalne w porównaniu z tym fińskim smakiem, który wiele tam dla mnie znaczył

Do warszawskiego Towarzystwa Polska-Finlandia mam sporo dalej niż Ty, ale ostatnio się tam wybierałam na spotkanie z fińskim poetą. Tak się jednak złożyło, że nie mogłam pojechać. Na szczęście znajoma - tłumaczka tegoż poety przywiozła mi z tego spotkania niespodziewany prezent - tomik Risto Rasa. Mam jednak nadzieję, że niebawem nadarzy się kolejna okazja, żeby wybrać się na spotkanie Towarzystwa w Wa-wie. Jak się tam wybierzesz, opowiedz jak było Mrugnięcie

Uszczknąć drobiazg naturze, by wkomponować go w swoje życie...  zapamiętać Uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #12 : 2010 Marzec 03, 20:14:16 »

Hyvaa Paivaa MARTO-Akwarele??-ot poniosła mnie wyobraźnia.Trudno pozbyć się myśli,że ukryta w leśnej głuszy skupiona postać nie wykorzysta daru utrwalenia chwili i nie uwieczni zapachu mchu i kory,smaku jeżyn i poziomek.Prace wiele mówią o twórcy.Wasze-Twoje i męża "obrazy"natury,architektury,codzienności demaskują i obnażają urodę człowieka-Są zapisem Waszych przemyśleń,przeżyć,doznań a nawet pragnień.Są głęboko tożsame z osobowością.PRAWDA ZAWSZE SIĘ OBRONI.Na szczęście chęć dzielenia pięknem silniejsza jest od samokontroli.Dlatego my WIDZOWIE w takich zdjęciach odnajujemy pocieszenie-Przynajmniej JA.Tak jest z Miakki,szlachetne pochodzeni emanuje jak swiatło przez jedwbne chmury.Tak jest z Finlandią-nie jest BEZWZGLĘDNA-NIEOBLICZALNA-ZŁOWROGA JAK ROSJA;LECZ ŁASKAWIE SROGA/ ŁAGODNIE CHŁODNA/DAJE POCZUCIE BEZPIECZEŃSTWA.Finlandia jest klarowna'prostolinijna'wstydzi się tych cech zapomnianych przez komercyjny świat zachodni.Wstydzi się że NATURA JEST DLA NIEJ JAK RELIGIA.p.s film familijny H.Ch.Andersen[Hans Christian Andersen-My life as a Fairy Tale(Usa 2001)rez Philip Saville.Hei hei-MartoP.S.Pogłaszcz Miakki.Wiesz ciekawe Marto kto jeszcze towarzyszy nam podczas rozmów.Internauto ujawnij się. . .
Marta
Administrator
Zaawansowany użytkownik

Metsä on suomalaisen kirkko

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : 2010 Marzec 05, 22:39:05 »

Miakki pogłaskana. Internauta nie ujawnił się, a "Metsä on suomalaisen kirkko" Mrugnięcie

Filmu nie znam. Znalazłam jakieś fragmenty na youtube, ale jakieś takie nie-najciekawsze chyba Uśmiech

O jakich smakach Finlandii warto tu jeszcze wspomnieć...? - Hoppea Toffe - znasz?
Oto i one:
http://www.flickr.com/photos/hmch/4104049978/in/set-72157618925090089?edited=1

To rodzaj salmiakka, który na początku mojej salmiakkowej przygody smakował mi najbardziej. Co ciekawe, tamtego roku zwyciężył helsińską Galę Salmiakków, w której zresztą uczestniczyłam. Znalazłam się wtedy nawet na scenie śpiewając improwizowaną piosenkę o smaku salmiakków właśnie, przy wtórze pożyczonej na chwilę gitary fińskiego przyjaciela Chichot
Tu znalazło się kilka fotek z tamtego wieczoru:
http://finlandia.2taj.net/Finszczyzna

Życzę salmiakkowych myśli! ...bo "fińskie serce ma smak salmiakków" Duży uśmiech
mariusz
Użytkownik
**

« Odpowiedz #14 : 2010 Marzec 08, 12:51:45 »

...łatwowierny,szczery,ma dobre serce i łagodne usposobienie i JEST KONESEREM PRAWDZIWEJ SZTUKI--To o mnie,Pamiętasz nie zdradziłem swojej natury w poprzednim liście.Witaj MARTO-cudownie że na miseczce-z Salmiakowej uczty pojawił się Bobek'z Doliny Muminków,-MUUMIPEIKKO?.Nie próbowałem-Hoppea Toffe-Za to w wersji holenderskiej-KLENE;salmiak Riksen+Verduyn(napoleon)Wiesz że salmiaki swój niepowtarzalny smak zawdzięczają chlorkowi amonu'Pamiętam z dzieciństwa smak anyżu i lukrecji a nawet coś w stylu kandyzowanego cukru?Napewno opisane przez Ciebie sal-MIAKKI zapoczątkowały powściągliwy szał na ten smak reszty Europy.Wiesz w markecie znalazłem dwa fińskie smaki-Finn Crips/garlic VAASAN & VAASAN OY oraz ELIVENA-RAISO- płatki owsiane-w torebkach.Z apteki polecam  ORION PHARMA orion oyj Espoo Suomi-Ceralan-emolient na dzień i-Humektan-idealny ja[alergik] używam po goleniu;Wynalazki o konsystencji bezwonnej emulsji.P,s ta sama firma produkuje JOMO ice gel-roll on[kylmageeli] o łagodzącym ból wszechstronnym zakresie działania.Jestem zachwycony poziomem zaawansowanej fińskiej technologii.SERDECZNE ŻYCZENIA W DNIU KOBIET DLA CIEBIE MARTO I WSZYSTKICH NIEWIAST -pozdrawiam maciej-
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 22
Drukuj
Skocz do: