Witaj Macieju

Bardzo mi przykro, że chorujesz :/ Ostatnio wracając z foto-spaceru zafiksowałam się poruszającymi się na wietrze paproszkami. Pomyślałam wtedy, że pewnie takie rzeczy nie cieszą alergików. No i tego dnia napisałeś... Cóż, pewnie dalszy rozwój wiosny nie polepszy Twojego samopoczucia? To chyba kolejny powód, by mieszkać na śnieżnej Północy, gdzie kwiatków i pyłków mało i krótko

Zaskakujesz mnie dociekliwością w kwestii fińskich produktów dostępnych na polskim rynku. Super! Chyba będzie trzeba wybrać się do Realu po fińskie płatki

a aurinko znam - to produkcja studentów z Browarnej w Wa-wie.
Czy US-macki dotarły na Finlandię - ciekawe pytanie. Nie wiem jak to wygląda z badawczego punktu widzenia. To co dotyczy moich własnych spostrzeżeń i refleksji... to ciekawe, że w Finlandii wg mnie nie czuć atmosfery tzw Zachodu. Wschód czuć już w Estonii, ale Finlandia to zdecydowanie nie Zachód - to właśnie Północ z niepowtarzalną atmosferą (Skandynawii właśnie?). Chyba tak. Nie znaczy to, że nie ma tam, jak to nazywasz "plastiku". Jest w Finlandii np bardzo popularna i wszechobecna sieć junk-foodów "Hesburger" ( http://www.hesburger.fi/ ). Jakże podobna do mcdonald's, a jednak rodowicie fińska i z wieloletnią tradycją. Ale nie nastąpiła w Finlandii, nazwana przez Ritzera macdonaldyzacja społeczeństwa. Dlaczego? no właśnie... i tu zaczynają się schody. Finlandia jest świetnie rozwiniętym krajem, a jednak nie ma tu mdłego przesytu tak charakterystycznego dla kultury US. Polska się tym zachwyca, choć już od lat 60' w Stanach wiadomo, że to ścieżka donikąd. Ktoś do mnie kiedyś napisał a propos Finów, że są "otępiali". Niczego takiego nie zauważyłam w Finlandii...

a już z pewnością nie są otępieni kulturą USA.
Choć z drugiej strony... w Polsce mało jest (są w ogóle?) produkty "made in USA". W Finlandii całkiem często na takie się natykałam. Myślę, że Finlandia nie ekscytuje się tak kulturą Stanów. Relacje Finlandii z tym krajem mają chyba charakter bardziej przedmiotowy. Może się mylę...
Oj, za mocno się rozgadałam :/
Życzę Ci szklistoczystego, przejrzystego powietrza! Paljon onnea